Kreativna kuhinja
Za roditelje i djecu :)
Ručice zajedno možete uprljati i u kuhinji i zajedno nešto slasno pripremiti :) Kuhanje i druženje sa odraslima u kuhinji može pozitivno utjecati na njihov razvoj. Također pridonosi razvijanju fine motorike.
Djetetu u kuhinji možete ponuditi tanjuriće, žlice, tijesto, razne grahorice, lijevak, posudice i sl. Djetetu zadajte lagadne zadatke i ono će se osjećati ponosno i sretno.
Zdravi kolač od mrkve
- 4 jaja
- 220g kokosovog šećera (ili običnog)
- 150ml ulja
- 220g pirovog brašna
- 220g sitno narezane mrkve
- 2 žlice cimeta
- 2 žlice praška za pecivo
Priprema : Pečnicu zagrijte na 200C i ostavite da se grije. Kalup namastite ili obložite papirom za pečenje. Pjenasto izmiksajte jaja i šećer, pa dodajte ulje, kratko izmiksajte pa dodate ostale sastojke. Izmiksajte da se sve spoji. Smjesu izlijte u kalup i stavite da se peče oko 30 min. Kolač ostaje sočan nekoliko dana.
"Šarena proljetna salata"
- 5/6 kuhanih jaja
- 1 limenka tune ( po želji)
- 3 žlice majoneze
- sol i papar
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 5 kiselih krastavaca
- 2 žlice senfa
- 2 žlice jogurta
- žlica peršina, kapara, vlasca
- rotkvice, mladi luk
- sezonske salate po želji
Priprema : Papriku narežite na kockice, a kisele krastavce sitno nasjeckajte i pomiješajte sa paprikom. Dodajte salatu, rotkvicu, mladi luk, kapare, senf, jogurti tunu te sve posolite i popaprite. Na vrh stavite jaja koja ste narezali.
U salatu možete dodati bilo koje sastojak ili začin koji inače jedete. Jaja su glavna namirnica, a povrće i začine slažete po želji.
Male čokoladne kuglice
- 100g napolitanki
- 150g lješnjaka (a i ne morate)
- 200g čokoladnog namaza
- 150g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Priprema : Lješnjake tostirajte, napolitanke nalomite, dodajte im lješnjake i čokoladni namaz pa sve dobro izmiješajte. Žličicom uzimajte smjesu i rukama oblikujte kuglice. Slažite ih na tanjur pa u hladnjak još oko pola sata da se dobro stisnu. Napravite čokoladnu glazuru i prelijte preko čokoladnih kuglica.
"Uskrsni kugof"
- 3,5 dl mlake vode
- 35 dag brašna
- 15 dag maslaca ili margarina
- 10 dag kristal šećera
- 1,5 dag kvasca
- 2 žumanjka
- 1 vanilin šećer
- narančina korica
- prstohvat soli
Priprema : Kvasac namrvimo u vodu, dodamo 1 dag šećera i 6 dag brašna. Ostavimo da odstoji na toplome oko 40 minuta. Za tijesto pomiješamo 8 dag margarina ili maslaca, 5 dag šećera, 12 dag brašna i 5 dl vode. Dodamo kvasac, izmijesimo i ostavimo da odstoji 2 sata. Nakon 2 sata umiješamo preostalo brašno, žumanjke, vanilin šećer, narančinu koricu, otopljeni preostali maslac ili margarin i 2, 5 dl mlake vode u kojoj smo otopili malo soli. Izmijesimo i ostavimo da odstoji još oko 30 minuta na toplome. Kalup premažemo pa ulijemo tijesto. Pečemo oko 35 minuta ba 170C. Ostavimo da se ohladi i spreman je za kušanje. :)
"KAKO PRIRODNO OBOJATI JAJA" :)
Jogurt kiflice
- 400g brašna
- 150ml jogurta
- 100ml mlijeka
- žlica soli
- žlica šećera
- 1 kvasac
- malo maslinovog ulja
Priprema : Sve sastojke umjesite u tijesto te ostavite na toplom 30ak min da se diže. Kada se digne razvaljajte, režite trokute i motajte u kiflice. Po želji dodajte sezam, chia cjemenke, lan ili sl. Pecite 15/20 min na 200C.
"Jabuke u ogrtaču"
- 3, 4 jabuke (po izboru)
- smjesa za "ogrtač" :
- 2 dcl mlijeka
- 6/7 žlica glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- 1 limun za koricu
- 1 žlica ruma
- šećer u prahu
- 3 dcl ulja
Priprema : Jabuke ogulite i izdubite, te narežite na kolutove. Smjesa za jabuke mora biti gušća. U mlijeko dodajte jaje i vanilin šećer te pjenjačom izmješajte. Dodajte brašno, sol i žlicu ruma te koricu limuhna. Jabuke umočite u smjesu i pržite u ulju sa svake strane. Kada ste gotovi posipajte jabuke šećerom u prahu.
Brzo, fino, jednostavno!
- Uskrs povezujemo sa početkom proljeća i odlaskom zime. Na našim stolovima dominira u ovo vrijeme raznoliko šareno povrće. Doručak se za Uskrs najviše pamti stoga njemu posvećujemo i najviše pažnje. Glavna zvijezda osim šunkice su "jaja" :) . Tvrdo kuhana jaja čija se ljuska ukrašava, posebno ako u kući ima djece, koja sse tome najviše vesele.
- Obojati jaja možemo i s nekim namirnicama koje imamo kod kuće.
- Ljuska ljubičastog ili crvenog luka, listovi špinata, koprive i crvenog kupusa, zeleni dijelovi poriluka, ostaci od guljenja cikle i kurkuma samo su neki od sastojaka koji kuhanjem s jajima na njih mogu prenjeti intenzivnu boju.
- Priprema i rad je jednostavan : Pomiješajte 1 litru vode s dvije žlice s 2 žlice alkoholnog octa u loncu. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite prirodna bojila u lonac, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se lagano kuha 30 minuta.
- Neka se boja ohladi, a tek onda ubacite kuhana jaja u nju i pustite da odstoje.