Kreativna kuhinja

Za roditelje i djecu :) 


Ručice zajedno možete uprljati i u kuhinji i zajedno nešto slasno pripremiti :)  Kuhanje i druženje sa odraslima u kuhinji može pozitivno utjecati na njihov razvoj. Također pridonosi razvijanju fine motorike.

Djetetu u kuhinji možete ponuditi tanjuriće, žlice, tijesto, razne grahorice, lijevak, posudice i sl. Djetetu zadajte lagadne zadatke i ono će se osjećati ponosno i sretno.


Zdravi kolač od mrkve

  • 4 jaja
  • 220g kokosovog šećera (ili običnog)
  • 150ml ulja
  • 220g pirovog brašna
  • 220g sitno narezane mrkve
  • 2 žlice cimeta
  • 2 žlice praška za pecivo

Priprema : Pečnicu zagrijte na 200C i ostavite da se grije. Kalup namastite ili obložite papirom za pečenje. Pjenasto izmiksajte jaja i šećer, pa dodajte ulje, kratko izmiksajte pa dodate ostale sastojke. Izmiksajte da se sve spoji. Smjesu izlijte u kalup i stavite da se peče oko 30 min. Kolač ostaje sočan nekoliko dana.


"Šarena proljetna salata"

  • 5/6 kuhanih jaja
  • 1 limenka tune ( po želji)
  • 3 žlice majoneze
  • sol i papar
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 5 kiselih krastavaca
  • 2 žlice senfa
  • 2 žlice jogurta
  • žlica peršina, kapara, vlasca
  • rotkvice, mladi luk
  • sezonske salate po želji

Priprema : Papriku narežite  na kockice, a kisele krastavce sitno nasjeckajte i pomiješajte sa paprikom. Dodajte salatu, rotkvicu, mladi luk, kapare, senf, jogurti tunu te sve posolite i popaprite. Na vrh stavite jaja koja ste narezali.

U salatu možete dodati bilo koje sastojak ili začin koji inače jedete. Jaja su glavna namirnica, a povrće i začine slažete po želji.



Male čokoladne kuglice


  • 100g napolitanki
  • 150g lješnjaka (a i ne morate)
  • 200g čokoladnog namaza
  • 150g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja

Priprema : Lješnjake tostirajte, napolitanke nalomite, dodajte im lješnjake i čokoladni namaz pa sve dobro izmiješajte. Žličicom uzimajte smjesu i rukama oblikujte kuglice. Slažite ih na tanjur pa u hladnjak još oko pola sata da se dobro stisnu. Napravite čokoladnu glazuru i prelijte preko čokoladnih kuglica. 


"Uskrsni kugof"

  • 3,5 dl mlake vode
  • 35 dag brašna
  • 15 dag maslaca ili margarina
  • 10 dag kristal šećera
  • 1,5 dag kvasca
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • narančina korica
  • prstohvat soli 

Priprema : Kvasac namrvimo u vodu, dodamo 1 dag šećera i 6 dag brašna. Ostavimo da odstoji na toplome oko 40 minuta. Za tijesto pomiješamo 8 dag margarina ili maslaca, 5 dag šećera, 12 dag brašna i 5 dl vode. Dodamo kvasac, izmijesimo i ostavimo da odstoji 2 sata. Nakon 2 sata umiješamo preostalo brašno, žumanjke, vanilin šećer, narančinu koricu, otopljeni preostali maslac ili margarin i 2, 5 dl mlake vode u kojoj smo otopili malo soli. Izmijesimo i ostavimo da odstoji još oko 30 minuta na toplome. Kalup premažemo pa ulijemo tijesto. Pečemo oko 35 minuta ba 170C. Ostavimo da se ohladi i spreman je za kušanje. :)


"KAKO PRIRODNO OBOJATI JAJA" :)

Jogurt kiflice


  • 400g brašna
  • 150ml jogurta
  • 100ml mlijeka
  • žlica soli
  • žlica šećera
  • 1 kvasac
  • malo maslinovog ulja 

Priprema : Sve sastojke umjesite u tijesto te ostavite na toplom 30ak min da se diže. Kada se digne razvaljajte, režite trokute i motajte u kiflice. Po želji dodajte sezam, chia cjemenke, lan ili sl. Pecite 15/20 min na 200C.


"Jabuke u ogrtaču"

  • 3, 4 jabuke (po izboru)
  • smjesa za "ogrtač" :
  • 2 dcl mlijeka
  • 6/7 žlica glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun za koricu
  • 1 žlica ruma
  • šećer u prahu
  • 3 dcl ulja

Priprema : Jabuke ogulite i izdubite, te narežite na kolutove. Smjesa za jabuke mora biti gušća. U mlijeko dodajte jaje i vanilin šećer te pjenjačom izmješajte. Dodajte brašno, sol i žlicu ruma te koricu limuhna. Jabuke umočite u smjesu i pržite u ulju sa svake strane. Kada ste gotovi posipajte jabuke šećerom u prahu.

Brzo, fino, jednostavno!


  • Uskrs povezujemo sa početkom proljeća i odlaskom zime. Na našim stolovima dominira u ovo vrijeme raznoliko šareno povrće. Doručak se za Uskrs najviše pamti stoga njemu posvećujemo i najviše pažnje. Glavna zvijezda osim šunkice su "jaja" :) . Tvrdo kuhana jaja čija se ljuska ukrašava, posebno ako u kući ima djece, koja sse tome najviše vesele.
  • Obojati jaja možemo i s nekim namirnicama koje imamo kod kuće.
  • Ljuska ljubičastog ili crvenog luka, listovi špinata, koprive i crvenog kupusa, zeleni dijelovi poriluka, ostaci od guljenja cikle i kurkuma samo su neki od sastojaka koji kuhanjem s jajima na njih mogu prenjeti intenzivnu boju.
  • Priprema i rad je jednostavan : Pomiješajte 1 litru vode s dvije žlice s 2 žlice alkoholnog octa u loncu. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite prirodna bojila u lonac, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se lagano kuha 30 minuta.
  • Neka se boja ohladi, a tek onda ubacite kuhana jaja u nju i pustite da odstoje.
#Mi kreativci veliki i mali :)
Izradio Webnode
Izradite web-stranice besplatno! Ova web stranica napravljena je uz pomoć Webnode. Kreirajte svoju vlastitu web stranicu besplatno još danas! Započeti